Som skrevet i et tidligere indlæg – Hvad er angst? – Findes der flere forskellige angstlidelser. Angst kan se forskellig ud, og føles forskellig fra person til person på trods af, at de lider af samme type angst. Selvom samme lidelse kan føles forskelligt eller, at to forskellige lidelser kan føles ens, har jeg alligevel prøvet, at lave en liste over mulige symptomer herunder.
Samtidig forklare jeg, hvordan du muligvis kan slippe de enkelte angstlidelser, og få et liv fri af angsten.
Husk at nedenstående er retningslinjer, og både symptomer og vejen fri kan være anderledes for dig. Ønsker du at arbejde mere intenst mod et liv fri af angst, så kontakt os endelig.
Vi tilbyder selvfølgelig psykoterapi i samarbejder med vores tilknyttede psykoterapeuter, som du kan læse mere om her. Denne artikel er lavet til dig som selv, eller med hjælp fra omgangskreds, vil prøve at blive fri af din angst, eller som grundet andre omstændigheder ikke har mulighed for, at gå ved en psykoterapeut.
Typer af angst
Angstlidelser, er en gruppe af psykiske helbredstilstande, som at karakteriseret ved overdreven bekymringer, frygt og ængstelighed. I følge WHO’s diagnose klassifikation (ICD-11), inddeler de angst i forskellige kategorier. De forskellige angstlidelser er som inddelt herunder:
- Generaliseret angst (GAD)
- Panikangst
- Social angst (SAD)
- Specifikke fobier
- Tvangstanker / tvangshandlinger (OCD)
- Post traumatisk stress lidelse (PTSD)
Foruden WHO’s inddeling, snakker vi også om følgende:
- Dødsangst
- Præstationsangst
- Sygdomsangst
- Eksamensangst
- Separationsangst
- Agorafobi
- Klaustrofobi
- Kompleks post traumatisk stress lidelse (Complex PTSD)
Læs mere om disse angstlidelser i dette indlæg: *Indlæg kommer*
Lidt fakta om angst
Inden jeg går rigtig i gang med indlægget, vil jeg blot liste lidt generel info om angst. Dette er hentet via WHO (World health organization). Du kan læse mere her: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/anxiety-disorders
- Angstlidelser er verdens mest almindelige psykiske lidelser
- Du kan sagtens opleve flere angstlidelser på samme tid
- Symptomer på angst opstår oftest i barndommen eller ungdommen
- Kun ca. 1 ud af 4 personer, modtager behandling for deres tilstand
- Ved angst ses en øget risiko for, depression, misbrug, og selvmordstanker / selvmordsadfærd
(Husk at sige det til nogen, hvis du er i krise eller har tanker om selvmord. Du kan læse mere om akut hjælp på https://www.livslinien.dk/ eller ringe til dem direkte på tlf. 70201201. Husk, at du også altid kan ringe 112 for hjælp)
Generaliseret angst (GAD)
Generaliseret angst er karakteriseret ved vedvarende og overdreven bekymring for daglige aktiviteter eller begivenheder. Her ses ofte også bekymringer om bekymringerne.
Mange som lider af generaliseret angst, har tendens til hele tiden at være i gang, for at ’flygte’ fra deres tanker. Resultatet er blot, at de sjældent gir sig lov at slappe af, for så kommer tankerne væltende.
Af symptomer kan nævnes:
- konstant / næsten konstant uro i kroppen
- Indvendig rysten
- Udvendig rysten
- Hjertebanken
- Trykken for brystet
- Sveden
- Rastløshed
- Spænding i kroppen
- Udmattelse
- Hovedpine
- Koncentrationsbesvær
- Problemer med at sove
- Bekymringer om bekymringerne
(Med dette menes, at nogle med generaliseret angst, kan føle at de ender med at blive sindssyge, eller på anden måde blive syge af de ’evige’ tanker / bekymringer)
Hjælp til generaliseret angst:
En stor del af at blive fri af disse angstlidelser er, at finde ud af hvornår angsten er opstået, og måske også hvad der er årsag til at den er opstået. Herefter kan du kigge på hvad det egentlig er den prøver at hjælpe dig med – og ja dette kan lyde mærkeligt, når nu angsten kan være så invaliderende – og herefter lære, at opnå det på – for dig – en mere hensigtsmæssig måde. Vi som mennesker er selv i stand til at vælge vores følelser og tilstande i alle aspekter i vores liv, og det er blandt andet det du kan arbejde med her.
At gøre dette selv, kan være både svært og overvældende, og derfor tilbyder vi psykoterapi gennem vores dygtige samarbejdspartnere. Læs om hvad psykoterapi er, og hvem vores samarbejdspartnere er og deres priser lige her: Psykoterapi og vores samarbejdspartnere.
Fokusskifte og visualisering
Foruden ovenstående, kan en vigtig del i vejen fri af generaliseret angst være, at øve sig i fokus skifte og visualisering.
Et eksempel på fokus skifte kunne være. I en situation du nyder at være i, men hvor du normalt ville bruge det meste af tiden på at bekymre dig. I denne situation skal du øve dig i, hvad ved situationen du faktisk nyder, og prøve at have fokus på dette. Forberedelserne – hvad er det jeg ønsker at have fokus på – skal ske inden situationen (hvor angsten normalt opstår), gerne et sted du er tryg. Måske vil du første gang glemme det hele i situationen, eller måske lykkedes det lige i 1 minut. Det er sådan det vil være. Det tager lang tid at vænne tankerne til dette, men små skidt og vedholdenhed er vejen frem.
For at forstærke dette, kan det gavne at bruge visualisering.
Visualisering er, at se situationen for dig, men prøve at udspille den, som du ønsker den skal være. Vores hjerner kender ikke forskel på det vi tænker og det som rent faktisk er sket så, ved at udspille den ønskede situation i dine tanker, vil hjernen og kroppen få en følelse af, at det faktisk er sket.
Eksponering
HUSK, med alt ’træning’ fri af angsten, skal det aldrig blive mere ubehageligt end, at du har lyst til at prøve igen. Hvad er pointen i at presse dig selv, hvis du holder dig væk en anden gang, fordi det blev så ubehageligt. Det hedder sig at, hvis du bare holder ud skal angsten nok gå væk. Det er ganske vidst rigtigt, men hvis det har været så hårdt at holde angsten ud, at du undgår en given situation i fremtiden, hvad var pointen så??
Husk at det altid er på dine præmisser, og til en grænse, hvor du har mod på at blive ved at udfordre det
Panikangst
Panikangst er karakteriseret ved panikanfald – som ofte kommer ud af det blå – og frygten for, at få panikanfald. Anfaldende kan også komme forud for tanker, følelser eller kropslige fornemmelser, og det kan samtidig også være normalt, at vågne om natten og være midt i et panikanfald
Af symptomer kan nævnes:
- Hjertebanken
- Hurtig puls
- Svimmelhed
- Rysten
- Sveden
- Synsforstyrrelser
- Kvalme
- Toilettrang
- Følelsen af kvælning
- Smerter / trykken i brystet
- Prikken i huden
- Uvirkeligheds fornemmelse
- Hyperventilation
- Undvigelsesadfærd
Hjælp til Panikangst:
En stor del af at blive fri af disse angstlidelser er, at finde ud af hvornår angsten er opstået, og måske også hvad der er årsag til at den er opstået. Herefter kan du kigge på hvad det egentlig er den prøver at hjælpe dig med – og ja dette kan lyde mærkeligt, når nu angsten kan være så invaliderende – og herefter lære, at opnå det på – for dig – en mere hensigtsmæssig måde. Vi som mennesker er selv i stand til at vælge vores følelser og tilstande i alle aspekter i vores liv, og det er blandt andet det du kan arbejde med her.
At gøre dette selv, kan være både svært og overvældende, og derfor tilbyder vi psykoterapi gennem vores dygtige samarbejdspartnere. Læs om hvad psykoterapi er, og hvem vores samarbejdspartnere er og deres priser lige her: Psykoterapi og vores samarbejdspartnere.
Find ro i følelsen
Det at lære, at finde ro i dig selv er også en stor del af, at blive fri af din panikangst. For at finde ro er det vigtig, at prøve at ligge mærke til, hvordan forskellige dele af dig påvirker hinanden. Her tænker jeg på dine følelser, dine tanker, det du mærker i kroppen, og den adfærd som er til stede ved eller op til et anfald.
Ved at få en forståelse af, hvordan disse påvirker hinanden, spiller sammen, og reagere, har du mulighed for, at få en større forståelse af hvad der går forud for et angstanfald, og måske derved bedre navigere i det. Det kan være alt fra noget du tænker millisekunder inden du får et anfald, det kan være noget som er tilstede i en given situation ved et anfald (en ting eller en person), det kan være en lugt, det kan være noget du mærker i dig selv. Mulighederne er mange, og det er væsentligt at blive bevidst om hvad der fremprovokere panikken, for derved at lære, at navigere i det.
Dernæst kræver det – ligesom med generaliseret angst – at prøve at ændre fokus i de situationer som muligvis fremkalder et anfald, eller fjerne dig fra situationer, hvis de ikke gavner dig og dit liv.
Vejrtrækning
Vejrtræknings øvelser kan hjælpe med at berolige krop og sind, og kan være super effektive ved panikangst. Øv dem gerne i situationer hvor angsten ikke er til stede, så du mere naturligt kan bruge det når angsten kommer.
En metode jeg selv har brugt er, at trække vejret ind på 4 slag (gennem næsen), derefter holde vejret i 4 slag, for så at puste ud på 8 slag. Dette påvirker bl.a. vagusnerven, som giver en afslappende fornemmelse.
Der findes et hav af forskellige vejrtræknings øvelser, så det er bare at google løs, og finde det som virker for dig. Personligt kan jeg anbefale ’Træk vejret’ af Stig Åvall Severinsen, som jeg selv har brugt meget, og stadig bruger i dag.
Social angst (SAD)
Social angst er karakteriseret ved en stor frygt og bekymring for sociale situationer.
Her ligger fokus på, hvad alle andre tænker og mener om mig. Det er med frygten for, at andre vil fordømme eller se ned på mig.
Det kan være følelser som skyld og skam, der er helt ude af proportioner. Dette kan måske skyldes nedgørende eller undertrykkende behandling i personens fortid, måske ved fysisk eller psykisk krænkelse, omsorgssvigt eller mobning.
Situationer som disse, kan ramme en persons identitet, og kan i værste tilfælde udvikle sig til ’jeg er forkert i alt jeg gør og er’.
Af symptomer kan nævnes:
- Uro
- Anspændthed
- Panikanfald
- Sveden
- Rysten
- Rødmen
Hjælp til Social angst:
En stor del af at blive fri af disse angstlidelser er, at finde ud af hvornår angsten er opstået, og måske også hvad der er årsag til at den er opstået. Herefter kan du kigge på hvad det egentlig er den prøver at hjælpe dig med – og ja dette kan lyde mærkeligt, når nu angsten kan være så invaliderende – og herefter lære, at opnå det på – for dig – en mere hensigtsmæssig måde. Vi som mennesker er selv i stand til at vælge vores følelser og tilstande i alle aspekter i vores liv, og det er blandt andet det du kan arbejde med her.
At gøre dette selv, kan være både svært og overvældende, og derfor tilbyder vi psykoterapi gennem vores dygtige samarbejdspartnere. Læs om hvad psykoterapi er, og hvem vores samarbejdspartnere er og deres priser lige her: Psykoterapi og vores samarbejdspartnere.
En anden vigtig ting i vejen fri af social angst er, at blive fortrolig med de følelser der ellers måtte være tilstede i de situationer hvor du oplever angst i sociale henseender, og øve dig i at se oplevelserne fra en anden vinkel. Både de oplevelser der har været og i de fremtidige oplevelser. Dette er ikke ensbetydende med, at du skal negligere det som er sket, men tage et valg om at se dem fra en anden vinkel, så bl.a. skyld og skam kan komme tilbage i normale proportioner, og give plads til de andre følelser, som skal have lov at være tilstede.
Specifikke fobier
Specifikke fobier er karakteriseret ved intens irrationel frygt for specifikke genstande eller situationer, der ofte fører til undgåelses adfærd og angstanfald.
Du kender det måske fra folk som er bange for elevatorer og derfor tager trappen, eller som er bange for højder, og derfor undgår noget son indebærer at skulle højt op.
Så hvorfor er en fobi en angstlidelse, når vi alle kan være bange for forskellige ting i vores liv?
Det gør det, når den bliver hæmmende og begrænsende i vores liv. Hvis din yndlingshobby er faldskærms udspring, og du pludselig for en fobi for højder. Eller hvis dit drømmejob er at blive læge, men du har fået en skræk / fobi for sygehuse. Fobier er en angstlidelse, fordi den begrænser og hæmmer din livskvalitet.
Af symptomer kan nævnes:
Her ses de samme symptomer som ved panikangst.
Hjælp til Specifikke fobier:
Som hjælp til specifikke fobier, vil fremgangs måden ligne den fra panikangst.
Det handler rigtig meget om, at udfordre sig selv i den / de situationer fobien opstår, og så udfordre det med små skridt. Hele tiden et tempo du selv kan være med på, og til en grad, hvor du har lyst til at blive ved at prøve at udfordre det. Over tid, vil du forhåbentlig opleve at angsten mindskes, og på et tidspunkt ikke er til stede i situationen / situationerne.
Husk, at selvom det kan føles voldsomt, så er det blot din hjerne der spiller dig et puds.
Tvangstanker / tvangshandlinger (OCD)
OCD karakteriseres ved tvangstanker og / eller tvangshandlinger som udføres igen og igen, som regel i frygt for, at der ellers vil ske noget slemt.
Nogen kan ved rationelt godt, at handlingerne eller tankerne ikke er nødvendige for afværgelse af ’det slemme’, men trangen er for stærk til at modstå. Andre er helt overbevist om, at tvangshandlingerne eller tankerne skal være tilstede for at afværge det muligvis ’slemme’ der ellers kan ske.
Det kan både være frygten for tanker du får, om noget du vil gøre, som du med dig selv ved, at du aldrig ville gøre. Her er det så frygten for alligevel at komme til, at gøre det. Det kan også være frygten for, at hvis ikke du udfører eller tænker noget bestemt, så er der måske nogle andre som kommer til skade.
Af symptomer kan nævnes:
- Tvangstanker
- Tvangshandlinger
- Undvigelsesadfærd
- Anspændthed
- Generaliseret angst
Hjælp til OCD:
En stor del af at blive fri af disse angstlidelser er, at finde ud af hvornår angsten er opstået, og måske også hvad der er årsag til at den er opstået. Herefter kan du kigge på hvad det egentlig er den prøver at hjælpe dig med – og ja dette kan lyde mærkeligt, når nu angsten kan være så invaliderende – og herefter lære, at opnå det på – for dig – en mere hensigtsmæssig måde. Vi som mennesker er selv i stand til at vælge vores følelser og tilstande i alle aspekter i vores liv, og det er blandt andet det du kan arbejde med her.
At gøre dette selv, kan være både svært og overvældende, og derfor tilbyder vi psykoterapi gennem vores dygtige samarbejdspartnere. Læs om hvad psykoterapi er, og hvem vores samarbejdspartnere er og deres priser lige her: Psykoterapi og vores samarbejdspartnere.
En vigtig del er også, at øve sig i at tankerne er tilstede. Tanker er heldigvis bare tanker, det er svært at gøre noget ved de er der, og nærmest umuligt at få dem til at gå væk, i hvert fald hvis fokus er på at de skal forsvinde. Ligesom med følelser, så er tanker tilstede når ’de har lyst til det’.
Det er at øve sig på at lade tanken være der, til en grad hvor du udfordre det, men stadig kan være med, og have lyst til at udfordre det senere på dagen eller dagen efter, herved kan du opleve at der ikke sker noget ’slemt’ ved, at tanken er tilstede. Det handler om at ændre det mønster du har i situationerne.
Post traumatisk stress lidelse (PTSD)
PTSD kan opstå som følge af en oplevet eller vidnet, voldsom traumatisk oplevelse. Ved traumatisk oplevelse forstås også langvarig fysisk og / eller psykisk misbrug. Det er vigtig at være bevidst om, at ikke alle der oplever en traumatisk oplevelse, udvikler PTSD.
PTSD kan påvirke dit mentale, følelsesmæssige og fysiske velbefindende, og forsage vedvarende symptomer, der kan have stor indvirkning i din dagligdag.
Fælles for de traumatiske oplevelser, der kan udvikle sig til PTSD er, at man har følt sig truet på livet. Den kan være at man reelt set har været i livsfare, eller at man føler man har været i livsfare. Det kan også gøre sig gældende, hvis man har overværet en anden være i livsfare hvor man som pårørende har oplevet frygt, rædsel, og hjælpeløshed.
Af symptomer kan nævnes:
- Genoplevelse af traumet / Flashbacks
- Øget arousal (arousal er et udtryk for hjernestammens vågenhed og modtagelighed for sanseindtryk. Øget arousal kan øge puls og blodtryk, og leder til en tilstand af vågenhed og parathed, ift. at reagere på sanseindtryk. Du er konstant ’på vagt’)
- Negative ændringer i tanker og humør
- Undvigelsesadfærd
- Hukommelses / koncentrationsbesvær
- Søvnproblemer / mareridt
- Depression
Hjælp til PTSD:
Det er vigtigt at få talt om den traumatiske oplevelse og huske på, at den livsfarlige situation ligger i fortiden, så uanset hvor svært og hårdt det er at snakke om, er du heldigvis uden for livsfare.
Grunden til, at det er vigtigt at få snakket om, og blive ved at snakke om er, at der i traumesituationen sker en stressreaktion i kroppen, som gør klar til at kæmpe eller at flygte for overlevelse. Efter den traumatiske oplevelse, har det ikke været mulig for kroppen og hovedet, at slippe denne stressreaktion, og den er derved stadig i gang. Ved at snakke om hændelsen, kan den komme på afstand, og stressniveauerne i din krop kan reguleres igen.
Med PTSD vil det ligesom ved flere af de andre angstlidelser også hjælpe med eksponering ift. undvigelsesadfærden, og vejrtræknings øvelser ift. søvnproblemer og for, at skabe ro i dit system.
Foruden det du selv kan gøre, er der også her mulighed for terapi. At arbejde sammen med en psykoterapeut kan ofte virke dybere, og kan gøre det mere overskueligt at komme igennem. Læs mere om hvad psykoterapi er, hvem vores samarbejdspartnere er og deres priser lige her: Psykoterapi og vores samarbejdspartnere.
*** Generel info om angst, og Karaktertræk og symptomer på de enkelte angst lidelser, er skrevet med udgangspunkt i WHO’s beskrivelser.